Yılbaşında Tek Tabak Yöntemi ile Gereksiz Kaloriler ve Vicdan Azabından Kurtulun

yilbasi tYeni bir yıl ve tabiî ki yeni kararlar… Bu gece herkes saatler 24.00’ü gösterdiğinde gözlerini kapatıp yeni yıla dair isteklerini geçirecek aklından bir bir... Daha çok çalışacağım, yeni bir iş bulacağım, yeni bir sevgili bulacağım, evleneceğim, çocuk yapacağım, daha çok spor yapacağım ve kesinlikle çok daha sağlıklı besleneceğim.

İnanın özellikle son ikisi yeni bir yıla geçerken en fazla oranda alına kararlar. Spor salonları ve beslenme uzmanlarının yaz öncesi dışında en yoğun çalıştıkları dönemlerden biridir yeni yıl başları.

    Ne var bunda yeni yıla yeni kararlarla başlayıp daha sağlıklı olmak istemenin nesi kötü dediğinizi duyar gibiyim. Aslında bu harika bir karar ve umarım hepiniz bu kararlılığınızı yılsonuna kadar sürdürürsünüz. Benim burada üzerinde durmak istediğim konu bu kararınızı yargılamaktan çok, karar öncesinde yediğiniz yılın son yemeğinde tıka basa yiyip son kötü beslenme jubilenizi yaptıktan sonra, aldığınız güzel kararların karın ağrısı ve gaz şişliğinin gölgesinde kalarak ertesi günden itibaren önemini yitirmeye başlamasıdır. Çünkü ertesi gün kalktığınızda sağlıklı ve hafif beslenmeyi düşünemeyecek kadar çok yemiş ve içmiş olmanız takip eden birkaç gününüzü etkileyecek ve sizi kararlılığınızdan geri adım attıracaktır. 

    Ancak  yılbaşı gecesi ve hatta yaşantınızdaki özel tüm gecelerde uygulayacağınız tek tabak yöntemi ile hem daha hemen hemen istediğiniz tüm besinleri tüketebilecek hem de porsiyon kontrolü sağlayabileceksiniz.  Böylelik ertesi gün beslenmenizde yapacağınız küçük dengelemelerle hem kilo kontrolünüzü sağlayarak hem de sağlığınızı koruyarak kararınızı uygulamaya koymanın hafifliğini yaşayacaksınız.

    İşte tek tabak yöntemimiz:  Bütün gece önünüzde bir antre tabağı kadar yemek yemenizdir.  Antre tabağı soğuk büfelerde büfenin yanında duran tabaktır.  Gözünüz hemen korkmasın kuverden sonra gelen ikinci en büyük boy tabağı kullanmanızı öneriyorum. Bu tabağın bütün gece önünüzde durması yani hiç değiştirilmesi ve üzerine tüm yemek ve mezeleri aynı anda konulup sonra hiçbir ekleme yapılmadan yavaş yavaş yenilmesi  gerekmektedir. 

    Yılbaşı geceleri karşımıza en çok çıkan tablo evde de olsanız dışarıda da olsanız benzerdir. Uçsuz bucaksız bir ziyafet sofrası. Bu sofralarda mümkün olduğunca sağlıklı tercihler yapabilmek bazen ipte oynamaya benzeyebilmekte; hem sizi zorlamakta hem de mutsuz edebilmektedir. Ancak eğer porsiyon kontrolünü size verdiğim ölçülerde yaparsanız çok fazla düşünmek ve acı verici tercihler yapmak zorunda kalmazsınız. Beslenmedeki dengeler özellikle böyle zamanlarda çok önem kazanmaktadır. 

    Tabağınızı doldururken kullanacağınız ölçü ve oranlar çok önem taşımaktadır. İşte size bu dengeyi sağlamak için yılbaşı gecesi uygulayabileceğiniz altın kurallar ve oranlar:

    Tabağı 4 eşit parçaya bölün ve ¼’üne yağsız veya  1 çay kaşığı zeytinyağlı yeşil-karışık salatanızı koyun.

    ¼ üne etinizi veya hindinizi koyun (Çerkez tavuğu veya salam,pastırma gibi sakatatlar, füme etler ve carpacio gibi soğuk etler, içli köfte gibi geleneksel tatlar bu gruba dahildir. Ancak en sağlıklı olan beyaz eti tercih etmeniz her zaman yararınıza olacaktır)

    ¼ üne tüm karbonhidratları koyun (pilav, zeytinyağlı dolma, börek, püre, patates, fındık lahmacun, çiğ köfte, ekmek ve kurubaklagiller (humus, barbunya…) masada bulunabilecek karbonhidratlar yani hamurişleridir.)

    En son geriye kalan ¼ ‘üne ise  peynir ve diğer mezeleri yerleştirin. (Özel bir tavsiye her mezede 1 yemek kaşığının üzerine çıkmayın ve tabii ki yağda kızartılmışları mümkün olduğunca tüketmemeye çalışın. Haydari, patlıcan, kabak, lahana, havuç salataları, zeytinyağlı sebzeler, humus, acılı ezme vs bu gruba dahildir.)

    Hala doymadığınızı hissediyorsanız salata kasenizi tepeleme salata ile doldurun.

    Gece boyunca bol su içmeye dikkat edin,

    İçki sınırınızı herhangi bir çeşitten 2 kadeh-bardak en fazla 3 olarak belirleyin. (Sağlık açısında en fazla tercih edilmesi gereken içki çeşidi kırmızı alkoldür. Alkol kan şekerinizde ani yükselmeler ve düşüşler yapacağından özellikle yemek veya kuruyemişlerle birlikte tüketmenizi tavsiye ederim)

    Kuruyemiş sınırınız 2 yemek kaşığını geçmemeli mümkünse yemekten sonra ara verildikten sonra tüketilmelidir. (Özellikle tavsiye edilenler ceviz, fındık, badem ve kajudur.)

    En az oranlar kadar önemli bir noktada çok iyi çiğneyerek yavaş yavaş besinleri tüketmenizdir. Keyif dolu bir yemek için uygulanması çok zor bir öneri olmasa gerek…

    Eğer tatlı yerine meyve tercih ederseniz ne ala…Ama bu gece tatlısız yapamam diyenlerdenseniz 1 dilim tost ekmeği kadar pasta veya 1 adet baklava veya benzeri bir tatlıyla geceye noktayı koyun.

Sağlıklı Beslenin Hayatı Yakalayın

Uzman Diyetisyen Ceylan Akiş

 

 
 

Bağdat Caddesi No:189 Konak Apt. 
Kat 3 D:6, Feneryolu Sokağı,
34724 Kadıköy/İstanbul 

ACİL DİYET HATTI
0531 868 88 52

.
www.ceylanakis.com.tr

Ceylan Akiş © 2023 Tüm Hakları Saklıdır