16. yüzyılda sindirime yardımcı olması için kullanılan enginar günümüzde safra kesesi, karaciğer ve böbrek üzerindeki etkileri nedeniyle biz beslenme uzmanları tarafından ısrarla tavsiye edilen bir mucizedir adeta. Haydi şöyle bir bakalım neymiş şu ayıklaması zor yemesi kolay enginarın faydaları:
Karaciğer ve safra sağlığını korur ve iyileştirir: Yapılan araştırmalar, enginarın diğer tüm acı sebzeler gibi safra salınımını arttırdığını ve karaciğer kaynaklı safra kesesi ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmediğini ortaya çıkarmıştır.
Kanda yağ ve kolesterol düzeylerini düşürür: Kolesterol ve kan yağları yüksek bireyler üzerinde yapılan birçok araştırma özellikle enginar ekstratının bu yüksek değerleri belirgin şekilde azalttığını göstermektedir.
Geleneksel bir diüretiktir: Enginar tüketimi üre akışını arttırarak vücudumuzda fazla biriken ve bize çeşitli rahatsızlıklar veren ödemi vücudumuzdan atmamıza yardımcı olmaktadır.
İyi bir diyabet savaşçısıdır: Enginarın yapısında bulunan ve sindirime karşı dirençli bir nişasta çeşidi olan inülin, yemek sonrasında hızlı ve aşırı kan şekeri yükselişlerini engellemektedir. Bu durum enginarın diyabetik hastalarda önemli bir kan şekeri dengeleyicisi olarak karşımıza çıkmasına neden olmaktadır.
Tüm bunları okuduktan sonra yemek olarak tüketemeseniz bile salatalarınızın üzerini enginarla süslememeniz için hiçbir neden yok diye düşünüyor sizi sebze alışverişine çağırıyorum.