İçeriğindeki flavonoidler kan kılcallarını kuvvetlendirir ve kan dolaşımını arttırır: Bu özellik soğukta el ve ayaklarda meydana gelen kırmızılık ve şişmelerin, toplar damar yırtıklarının,
varislerin ve diyabette dolaşım azalmasının tedavisinde yaban mersinini ön plana çıkarmaktadır. Taze veya pişmiş olarak her miktarda tüketilen yaban mersini kan dolaşımı üzerinde fayda sağlayacaktır. Ancak genel olarak hastalıklarda koruyucu veya önleyici etkilerinin görülmesi için önerilen miktar 4 yemek kaşığı taze veya 15 gr kuru yada 60 gr taze yaban mersininin 250 ml su içinde kaynatılmasıyla yapılan 1 bardak çay veya 1 su bardağı şekersiz-saf yaban mersini suyudur.
Ekstratı bazı göz hastalıklarının tedavisinde kullanılır: Çalışmalar özellikler 20 mg ß-karoten le kombine yaban mersini ekstratının gözün gece ve gündüz adaptasyon sorununun giderilmesinde etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Hastalıklara karşı vücut direncini arttırır: Özellikle blueberry (yaban mersini)İçeriğindeki antosiyanidin flavonoidinin çok güçlü enfeksiyon ve inflamasyon etkileri bulunmaktadır. Bilberry (çay üzümü)flavonoidlerinin etkileri üzerine henüz fazla araştırma sonucu bulunmamaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucudur: Özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan E.Coli bakterisi barsak ve mesaneye yapışarak idrar yolları enfeksiyonuna neden olmaktadır. Blueberry (yabanmersini) içeriğindeki tanımlanamamış bir bileşik sayesinde bu yapışmayı önleyerek, idrar yolu enfeksiyonlarını özellikle de kadınlarda sistiti önlemektedir.
Diyareye (İshale)karşı geleneksel bir tedavi aracıdır: Çiğ veya kuru olarak yaban mersinin her çeşidinin yenilmesi çok eskilerden beri kullanılan bir diyare tedavi aracıdır.