Sadece bir lezzet verici değil sağlığımız açısından da kayda değer faydaları olan besindir biber.
Kanın pıhtılaşma eğilimini azaltır: Oksijen taşıyan kan damarlarında pıhtı oluşarak tıkanma inme ve kalp krizlerinin en öneli sebeplerinden bir tanesidir. Düzenli acı biber tüketimi bu pıhtıların oluşumunu engelleyerek, kan dolaşımını iyileştirmekte, düzenlemektedir.
Vücudun solunum yollarını temizler: Acı biber tüketmek terlemeye, gözün ve burnun sulanmasına akmasına neden olur. Biberin bu uyarıcı etkisi mukus (balgam,sümük,tükürük vb) salgınsı arttırarak solunum yollarındaki tıkanıklığı açar böylece soğuk algınlığı ve nezle ile mücadelemizde bize yardımcı olur.
Sindirimi uyarır: Acı biber gastrik asit salgısını arttırarak besinlerin içerisindeki birçok bakterinin ölmesi için yeterli miktarda asidik ortam sağlar. Ayrıca sindirimin tam ve etkin yapılabilmesine yardımcı olur.
Bazı insanlarda acıyı hafifletir: Henüz nedeni veya işleyişi anlaşılamamakla beraber acı biberin acıyı uyuşturucu etkisi olabilmektedir.
Geçici bir süre metabolizmayı hızlandırır: Öğünle birlikte tüketilen 3 gr (1 çay kaşığından biraz fazla) acı biber sosunun takip eden birkaç saat içinde metabolizma hızını %25’lere kadar arttırabildiği yapılan araştırmalarda ortaya çıkarılmıştır.
Acı biberler daha az acı olanlara oranla ısıtıcı ve uyarıcı etkileri asıl gösteren madde olan kapsaisini daha fazla içerirler. Dolayısıyla daha az tüketilmeleri de sağlık üzerindeki etkilerinin görülebilmesi için yeterli olabilmektedir. Günlük ortalama 2 çaykaşığı kadar kırmızı acı biber kan dolaşımı ve solunum sisteminin iyileştirici etkileri gösterecektir. Düzenli kullanımında her miktarın sağlık üzerinde olumlu etkileri görülebilmektedir.
Uzman Diyetisyeninizin Önemli Notları: Çok fazla miktarda acı biber tüketimi mide kanseri oluşum riskini arttırmaktadır. Tüketiminde miktara çok dikkat edilmelidir. Peptik ülserli bireylerin acı tüketmeleriyle ilgili görüşler çeşitlilik göstermekle birlikte ben tüketilmesini kesinlikle sakıncalı bulmaktayım.