Romalılar zamanından beri kullanıldığı bilinen maydanozu sadece bir yemek aksesuarı kullanmak ;hem maydanoza yapılan büyük bir haksızlık hem de sağlığımız için ciddi bir kayıptır.
Maydanoz özellikle çiğ tüketildiğinde besin içeriği en zengin sebzelerden biridir. Yediğimiz koca bir kase taze maydanoz (25 gr) bir günlük demir, kalsiyum, folat ve C vitamini ihtiyaçlarımızın karşılanmasına ciddi oranda katkıda bulunmaktadır.
Hatta çocuklarda 40 gr maydanoz tüketimi günlük Ca ihtiyaçlarının yaklaşık % 10’unu karşılamaktadır. Maydanozun sağlığımıza katkılarını sizler için sıraladım ki,kulaklarınıza küpe olsun, ayıklanmış maydanozlar dolapta çürümeye terk edilmesin:
Vücuttaki ödemden kurtulmanız için birebir: Maydanozun vücuttan su atıcı bu özelliğine diüretik etki denilmektedir. Sadece 25 gr maydanoz bu etkisi nedeniyle gut ve böbrek fonksiyonlarının bozulması durumunda harika bir tedavi aracı olarak kullanılmaktadır. Adet öncesi ve sırasında, özellikle uçak yolculukları sonrasında hatta mevsim değişimi veya strese bağlı vücutta su tutulumu için kaynatılıp suyu kullanılabileceği gibi, besin değerinden maksimum yararlanabilmek için kendisini çiğ olarak tüketmeniz beslenme uzmanınızın özel tavsiyesidir.
Birçok hastalığa karşı çok önemli bir silahımızdır: Maydanozun fazla tüketimi yüksek C vitamini ve antioksidant içeriği nedeniyle özellikle kanser, kalp hastalıkları ve inme, katarakt oluşum riskinin belirgin şekilde düşmesini sağlamaktadır. Maydanoz yapraklarının kanser oluşumuna neden olduğu bilinen bazı bileşenlerin aktive olmasını önlediğine dair birçok bilimsel araştırma sonucu mevcuttur.
Anemiye karşı koruyucu: 25 gr maydanozun demir içeriği; 100 gr koyun etinin demir içeriğinden oldukça fazla, 100 gr dana ve keçi etinin demir içeriğinin yaklaşık 3’te 2’sine eşit, demir kaynağı olarak ünlenmiş ıspanağın ise 100 gr’ın demir içeriğine eşdeğerdir. Maydanoz ayrıca kırmızı kan hücreleri yapımında çok önemli olan bir vitamin olan zengin folat içeriği ve demir emilimini arttıran yüksek C vitamini içeriği ile de çok önemli bir anti-anemik bir ajan olarak vücudumuzu desteklemektedir. Bu durumda maydanoz regl dönemlerinde hem iyi bir demir kaynağı hem de iyi bir ödem giderici olarak birçok farklı besine göre öne çıkmaktadır.
Güçlü kemiklerin gıdası: Kim demiş kemik güçlendirici besinler sadece beyaz olur diye ? 25 gr maydanoz, 25 gr peynirin ve 100 gr sütün yarısı kadar kalsiyum içeriğine sahiptir. Özellikte süt ve süt ürünlerini tüketmeyen veya tüketemeyen bireyler maydanoz tüketimlerini ayarlayarak vücutlarına ciddi miktarda Ca almaktadırlar. Bu durum Maydanozu, kadınlar için menopoz döneminde de osteoporoz riskini azalttığı için en önemli besinler listesinin ön sıralarına taşımaktadır.
Şimdi herhangi bir marketten veya manavdan 1 demet maydanoz alıp, ona şöyle bir bakın… Elinizde ne kadar önemli bir mucize tuttuğunuzu hissedin ve onu ayıklayıp, yıkayın… Geriye tek bir aşama kalıyor güzel bir kaseye yerleştirip üzerine de biraz limon sıkıp yemek … Afiyet Olsun...
Not: Maydanoz çok zengin bir folat kaynağı olmasına rağmen, uterus kasılmalarını uyarıcı etkilere neden olabileceğinden, hamilelikte 15 gr ‘dan fazla kullanımı tavsiye edilmemektedir.